Fitch Ratings: Türkiye'nin İslami finans potansiyeli çok büyük

İlişkilerin yeniden güçlenmesiyle Körfez ülkeleri, Türkiye'deki İslami finans sektörüne olan ilgisini artırıyor. Bu gelişmeler, Türkiye'nin yatırım ortamını olumlu etkiliyor ve ülkeye yeni finansal fırsatlar sunuyor.

Orhan Akalmaz
Orhan Akalmaz Tüm Haberleri

Körfez ülkeleri ile Türkiye arasında derinleşen bağlar

Fitch Ratings Küresel İslami Bankacılık Grubu Başkanı Bashar Al-Natoor, son zamanlarda Körfez ülkeleriyle kurulan ilişkilerin, Türkiye'de İslami finans yatırımlarını desteklemesi beklenen bir etki yarattığını belirtti. Al-Natoor, "Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki bu olumlu ilişki gelişiminin, yatırımların artırılmasına katkıda bulunacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

İslami bankacılıkta yükselen trend

"Türkiye zor piyasa koşullarında bile sukuk piyasasına girmeyi ve gerekli finansmanı sağlamayı başardı."

Al-Natoor'un vurguladığına göre, Türkiye'nin son dönemdeki başarılı sukuk piyasası performansı, uluslararası finans çevrelerinin dikkatini çekiyor. Bu alanda, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle olan yakın ilişkileri sayesinde, İslami finansman potansiyelinin daha da artması bekleniyor.

Sukuk: Finansmanın yeni yüzü

Sukuk piyasası, Türk hükümetinin Birleşik Arap Emirlikleri'nden aldığı 51 milyar dolarlık yatırım taahhüdünün önemli bir bölümünü oluşturuyor. Al-Natoor, "Bu yılın üçüncü çeyreği sonunda, Türkiye'nin sukuk ihracının bir önceki yıla göre %19 artışla 25,9 milyar dolara ulaştığını" açıkladı. Bu, Türkiye'nin tahvil piyasasında sukuk tahvillerinin payının %6,5 olduğunu ve bu alanda büyük bir büyüme potansiyelinin bulunduğunu gösteriyor.

Körfez bankaları ve Türkiye pazarına olan ilgisi

Al-Natoor, Körfez bankalarının, sektördeki doygunluğa karşın Türkiye pazarına yatırım yapma kararı aldıklarına dikkat çekti. Dubai İslam Bankası'nın Türkiye'de dijital bankacılık yapma kararı da bu trendin bir göstergesi. Al-Natoor, "Körfez bankaları, yatırımlarını çeşitlendirme arayışı içerisinde. Türkiye, bu kapsamda büyük bir potansiyel sunuyor." dedi.

Finansal sistemin dışında kalanlar için bir fırsat

İslami bankacılığın, finansal hizmetlerden faydalanamayan kesimlere ulaşma potansiyeline sahip olduğunu belirten Al-Natoor, bu kesimin önemli bir kısmının dini inançları nedeniyle finansal sistemden uzak durduğunu ifade etti. Katılım bankacılığının, bu kesime yeni finansal fırsatlar sunabileceğini vurguladı.

27 Eki 2023 - 15:38 - Ekonomi

Muhabir  Orhan Akalmaz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak medya.com.tr Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan medya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler medya.com.tr editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı medya.com.tr değil haberi geçen ajanstır.