2023 yılında rekor enflasyon: Türkiye fakirleşmeye devam ediyor!

TÜİK ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun açıkladığı verilere göre Türkiye'de Eylül ayı enflasyon rakamları tavan yaptı. Peki, bu durumun ardındaki dinamikler ve toplumdaki yansımaları neler olacak?

Orhan Akalmaz
Orhan Akalmaz Tüm Haberleri
Eylül ayında rekor enflasyon: Türkiye fakirleşmeye devam ediyor!
Eylül ayında rekor enflasyon: Türkiye fakirleşmeye devam ediyor!
Haber albümü için resme tıklayın

Yılın zirvesi: Enflasyon neden bu kadar yükseldi?

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan Eylül 2023 enflasyon rakamları, vatandaşın alım gücünü doğrudan etkileyen önemli bir ekonomik gösterge olarak dikkat çekiyor. TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’deki değişim; bir önceki aya göre %4,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,86 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %61,53 oldu. ENAG ise eylülde aylık enflasyonu %6,24, yıllık enflasyonu %130,13 olarak hesapladı. Enflasyonun bu kadar yükselmesi, özellikle tüketici güvenini ve yatırımları olumsuz etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor.

"Enflasyonun bu seviyelere ulaşması, merkez bankası politikalarından iç piyasaya, global ekonomik etkileşimlerden yerel dinamiklere kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gereken bir konu."

Sektörel bakış: En çok hangi alanlar etkilendi?

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Eylül 2023'te bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı %30,27 ile eğitimde gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla bakıldığında ise en az artış gösteren grup %2,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllık bazda ise gıda enflasyonu %75,14’e ulaştı. Eğitim, konaklama, ve gıda gibi temel ihtiyaç alanlarında yaşanan bu yükselişler, özellikle orta ve düşük gelir gruplarını olumsuz etkiliyor ve yaşam maliyetlerini önemli ölçüde artırıyor.

Toplumun tepkisi ve beklentiler: önümüzdeki dönemde ne olacak?

Enflasyonun bu denli yükselmesi, tüketicinin alım gücünü azaltıyor ve yaşam standartlarını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle sabit gelirli kesimler ve emekliler, enflasyon karşısında gelirlerini koruma mücadelesi veriyor. Diğer yandan, işletmeler maliyetlerini karşılamak adına fiyatlarına zam yapmak zorunda kalıyor, bu durum da rekabeti ve üretimi olumsuz etkiliyor. Bu zorlayıcı ekonomik şartlar altında, hükümetin ve Merkez Bankası'nın alacağı tedbirler ve atılacak adımlar, toplumun genel ekonomik beklentilerini ve güvenini şekillendirecek önemli faktörler olacak.

Küresel perspektif ve yol haritası: Türkiye ekonomisinin geleceği

Türkiye ekonomisi, aynı zamanda küresel ekonomik dalgalanmalardan da etkileniyor. Döviz kurlarındaki değişimler, emtia fiyatlarındaki artışlar ve global konjonktür, enflasyon üzerinde baskı oluşturan unsurlar arasında. Önümüzdeki dönemde, hem yerel hem de global alandaki ekonomik dinamiklerin, alınacak tedbirlerle nasıl yönetileceği, enflasyonla mücadelede belirleyici olacak. Makroekonomik politikalar, kamu maliyesi, para politikaları ve yapısal reformlar, ekonomik istikrarın sağlanması adına atılacak adımlar arasında yer almalı.

"Ekonomik dengeler, yerel ve küresel dinamiklerle şekillenirken, ekonomik politikaların ve stratejilerin, makro ve mikro ölçekteki etkileşimleri, bir ülkenin ekonomik performansını ve istikrarını belirleyen önemli faktörlerdendir."

03 Eki 2023 - 11:35 - Ekonomi

Muhabir  Orhan Akalmaz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak medya.com.tr Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan medya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler medya.com.tr editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı medya.com.tr değil haberi geçen ajanstır.